Zakupione świerszcze nie powinny absolutnie być przechowywane w pudełku lub kartonie, w którym zostały zakupione. Pojemniki te służą jedynie do transportu owadów z naszej hodowli do Państwa domów,

W tych pojemnikach absolutnie nie możemy przechowywać świerszczy służą one tylko do transportu.

W tym artykule postaramy się opisać jak prawidłowo przechowywać świerszcze tak żeby żyły na tyle długo, by zdążyły zjeść je Państwa pupile i aby stanowiły dla nich jak najbardziej wartościowy pokarm.

Co będziemy potrzebowali:

  • Pojemnik z tworzywa sztucznego o gładkich powierzchniach np. zakupiony w Castoramie
  • Nowe wytłaczanki do jajek – wytłaczanki muszą być koniecznie nowe, nie używane, gdyż w innym wypadku możemy przenieść na świerszcze różne bakterie, wirusy, grzyby a później za pomocą świerszczy możemy przenieść te patogeny na naszego pupila.
  • Ostry nożyk najlepiej do tapet posłuży nam do przecinania wytłaczanek
  • Karma dla świerszczy specjalistyczna lub zrobiona domowym sposobem (ta jednak nie będzie już taka wartościowa)
  • Świeże warzywa i owoce
Rzeczy potrzebne do prawidłowego przechowywania świerszczy.

Wielkość pojemnika będzie uzależniona od ilości świerszczy jaką będziemy chcieli przechowywać im więcej świerszczy tym oczywiście pojemnik musi być większy. Pojemnik musi być stosunkowo wysoki około 50 cm tak aby świerszcze z niego nie wyskakiwały. Świerszcze powinny mieć bardzo dobrą wentylację i stosunkowo niską wilgotność dlatego pojemnik, którego będziemy używali do przechowywania świerszczy powinien być z góry zawsze otwarty, jeżeli będzie on odpowiednio wysoki jak wspomnieliśmy wcześniej świerszcze nie będą potrafiły z niego wyskoczyć.  Pojemnik musi być również z gładkiego tworzywa bez żadnych zarysowań oraz chropowatości tak aby świerszcze nie miały możliwości wspinać się po jego ściankach (świerszcze nie potrafią chodzić po gładkich powierzchniach). Jeżeli koniecznie będziemy chcieli z jakichś powodów zamontować pokrywę na pojemniku musi zostać wycięty w niej otwór o jak największej powierzchni, który należy pokryć siatką metalową o drobnych oczkach. Siatka może zostać przymocowana w miejscu wycięcia otworu np. klejem na gorąco. Siatka musi być koniecznie metalowa ponieważ inne z tworzywa lub materiału zostaną szybko przegryziona przez świerszcze.

Wentylacją jest bardzo ważnym elementem podczas przechowywania świerszczy ponieważ przy jej braku lub niedostatecznej ilości w pojemniku zacznie wzrastać wilgotność, która zacznie zabijać świerszcze.

Pojemnik z tworzywa sztucznego do przechowywania świerszczy.

Wielkość pojemnika zależ od ilości świerszczy na około 1500 szt. powinien być pojemnik o wymiarach około 30 cm szer. x 40 cm dł. x 50 cm wys. Wielkość pojemnika na świerszcze możemy sobie w dość prosty sposób obliczyć. Jeden dorosły świerszcz potrzebuje około 0,04 litra przestrzeni w pojemniku, zakładając wyżej wymieniony pojemnik, obliczamy jego litraż z wzoru tzn. (wys. x dł. x wys.) : 1000 = ilość litrów pojemnika, następnie ilość litrów pojemnika dzielimy przez 0,4. Są to oczywiście orientacyjne dane ale mogą nam nieco przybliżyć jakiego pojemnika będziemy potrzebowali na ilość świerszczy, którą planujemy zakupić. Oczywiście żeby w naszym pojemniku zwiększyć przestrzeń życiową dla świerszczy, muszą być również wytłaczanki, im więcej tym lepiej.

Nowe wytłaczanki do jajek najlepiej duże na 30 jaj – wytłaczanki muszą być koniecznie nowe nie używane gdyż w innym wypadku możemy przenieść na świerszcze różne bakterie, wirusy, grzyby a później za pomocą świerszczy możemy przenieść te patogeny na naszego pupila. Wytłaczankę taką przecinamy na pół na desce do krojenia najlepiej nożykiem do tapet. Cięcie powinno być wykonane tylko w miejscu górnych wypukłości wytłaczanki. Po przecięciu składamy wytłaczankę na pół zgodnie z linią cięcia i uzyskujemy jakby dwie wytłaczanki, oczywiście o połowę mniejsze złączone ze sobą. Tak przygotowane wytłaczanki wkładamy pionowo do naszego pojemnika na świerszcze. Czynność powtarzamy i już mamy bardzo sporą powierzchnie, w której będą mogły zamieszkiwać nasze świerszcze.

Następnie jeszcze raz powtarzamy tą czynność z przecinaniem i składaniem wytłaczanki, tylko tym razem rozrywamy ją na dwie części. Jedna z tych części wędruje z przodu wcześniej ułożonych wytłaczanek z tym, że teraz w pozycji poziomej, drugą możemy zachować dla świerszczy, które będziemy przechowywać następnym razem. Wytłaczanki po skarmieniu świerszczy i zakupie nowych, muszą zostać wymienione za każdym razem na nowe ale o tym później. Połówka tej wytłaczanki posłuży nam jako miejsce karmienia świerszczy. Karmy oraz warzyw lub owoców nie kładziemy bezpośrednio na ziemi, gdyż zostaną one zanieczyszczone odchodami świerszczy.

Świerszcze są żywymi istotami wiec muszą jeść i pić.

Świerszcze są żywymi istotami a wiec do życia potrzebują jedzenia i wody. Odpowiednie karmienie oraz odpowiednio dostarczana woda dla naszych owadów czyni je wartościową karmówką dla naszych pupilów. Pamiętajmy o tym, że tym czym będziemy żywić naszego świerszcza żywimy naszego pupila.

Jako karmę suchą polecamy oczywiście naszą karmę dla owadów karmowych jest ona odpowiednio zbilansowana tak aby zapewnić najlepsze zdrowie świerszczom ale również zwierzętom, które później te świerszcze będą jadły. Domową karma jaką możemy przygotować to np. mieszanka z płatków owsianych, otrąb pszennych, śruty kukurydzianej, suszonych warzyw i owoców oraz płatków karmy dla ryb akwariowych. Nigdy nie używaj karm dla psów ani kotów praktycznie wszystkie z nich zawierają przeciwutleniacze oraz inne związki szkodliwe szczególnie dla gadów.

Jako źródło wody świerszczom podawaj umyte świeże warzywa i owoce pokrojone w plasterki z pewnych źródeł najlepiej ekologiczne, czyli nie pryskane. Jeżeli nie masz takiej możliwości to z marketowych najpewniejsze są burak czerwony, marchew oraz ziemniak. Resztki warzyw oraz owoców, które nie zostały zjedzone, co dziennie powinny być usunięte z pojemnika i wymienione na świeże. Jako źródło wody w zupełności to wystarczy świerszczom, nic więcej nie musisz im podawać do picia.

Nigdy nie podawaj jako źródła wody świerszczom ani innym owadom karmowym wody w postaci HYDROŻELU.

Pojemnik przygotowany do wpuszczenia świerszczy.

Hydrożel wymyślony został dla ogrodnictwa w celu lepszego utrzymywania gospodarki wodnej gleby w uprawie roślin i tam niech pozostanie wykorzystywany, ale nigdy nie powinien być używany do dostarczania wody owadom.

Pewnie świadomie nie podałbyś/a nigdy takiego hydrożelu swojej agamie czy innej jaszczurce, ale podając go owadom karmowym nieświadomie podajesz go również (poprzez karmienie tymi owadami) swoim pupilom. Dlatego zawsze sprawdzaj w jaki sposób podawana jest woda w hodowlach owadów karmowych, my nie podajemy owadom HYDROŻELU i takim praktykom mówimy stanowcze NIE.

Nie podawaj również wody świerszczom za pomocą nasączonego wacika lub papieru choć ta metoda podawania wody jest bezpieczniejsza niż hydrożel to pamiętaj, że świerszcz również będzie zjadał nasączony wacik czy papier wodą i również wraz z świerszczem trafi do brzucha Twojego pupila, a chyba lepiej jeżeli będzie to świerszcz najedzony np. świeżą, soczystą marchewką pełną witamin, soli mineralnych i minerałów niż bezwartościową watą, papierkiem bądź co jeszcze gorsze szkodliwym hydrożelem.

Karmę suchą posypujemy w poziomej wytłaczance w niewielkiej ilości z jednej strony pojemnika w razie potrzeby kiedy świerszcze zjedzą uzupełniamy, a świeże plasterki warzyw i owoców kładziemy z drugiej strony tej wytłaczanki pamiętając o ich codziennej wymianie na świeże.

Co dziennie sprawdzamy czy nie ma martwych świerszczy jeżeli takowe znajdziemy od razu wyjmujemy je z pojemnika i wyrzucamy.

Optymalna temperatura i wilgotność do przechowywania świerszczy to 24- 26 st C temperatura i około 50% wilgotności czyli warunki pokojowe.

Po skarmieniu przed zakupem nowych świerszczy należy wyrzucić wszystkie wytłaczanki oraz dokładnie wymyć i zdezynfekować pojemnik np. myjką parową lub wyparzyć go gorącą wodą. Ta czynność jest bardzo ważna gdyż uchroni nasze nowe świerszcze przed różnymi infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi oraz grzybiczymi, które wynikają z braku utrzymania higieny. Po dezynfekcji powtarzamy wyżej opisane czynności i zaczynamy od nowa.